Obligaties rendement, rente, risico en kosten

Obligaties rente en rendement

Wie een obligatie koopt, leent dus in feite geld aan een bedrijf of de overheid. Op het einde ontvang je het geleende bedrag terug, periodiek ontvang je hierop de rente. Hoe langer de looptijd bedraagt, hoe hoger de rente zal zijn.

De rente zal ook afhankelijk zijn van de betrouwbaarheid van de uitgever, de huidige rentestand en een eventuele wisselkoers indien de obligatie wordt uitgegeven in een andere munt dan de Euro. (meer…)

Lees meer

Het risico van een beleggingsfonds

We schreven eerder al dat het risico bij een beleggingsfonds kleiner is omdat je enerzijds gebruikt maakt van beheerders die expert zijn in hun vakgebied, maar anderzijds ook omdat het fonds je investering gebruikt om te beleggen in verschillende producten. Hoe kan je nu te weten komen of een beleggingsfonds al dan niet veel risico met zich meebrengt? (meer…)

Lees meer

Het rendement van beleggingsfondsen

Rendement en risico gaan veelal hand in hand samen bij het beleggen. Als je meer rendement wilt behalen uit een beleggingsfonds, dan zal je ook bereid moeten zijn om meer risico te nemen. Het rendement uit het verleden kan je gebruiken om een idee te krijgen van de beleggingsfondsen waarin je geïnteresseerd bent, maar het is geen garantie voor het rendement in de toekomst. (meer…)

Lees meer

TAK 21 levensverzekering: Langetermijnsparen

Het langetermijnsparen is bij velen wellicht al bekend. Zeker wie al een woning heeft gekocht onder het oude fiscale stelsel kent ongetwijfeld het langetermijnsparen en de voor- en nadelen ervan. Langetermijnsparen is een alternatief indien je niet gebruik kan maken van de woonbonus maar toch een belastingvoordeel wil bekomen, of voor wie een relatief veilige belegging wil doen op lange termijn. (meer…)

Lees meer

Staatsbon

Een staatsobligatie of staatsbon is een obligatie die wordt uitgegeven door de Staat met een vaste rentevoet. Het richt zich op gewone spaarders. Eenvoudig gezegd betekent het dat je geld leent een overheid en dat zij hierop intresten betaald die op voorhand vastliggen. (meer…)

Lees meer

Beleggen in Bitcoins en andere cryptovaluta.

Bitcoins (en cryptovaluta algemeen) is de trend van het moment. Deze digitale munt kent flink wat volatiliteit en daar liggen kansen. De volatiliteit wordt geweten door het feit dat deze technologie nog in zijn kinderschoenen staat en dat kleine beleggers met hun ‘zwakke handen’ de koers zwaar kunnen doen schommelen. In dit artikel zullen we snel samenvatten wat Bitcoin precies is, en op welke manieren je kan beleggen in bitcoins. (meer…)

Lees meer